onsdag 29 juni 2016

Midsommar i Leksand! Del 2

Midsommardagen började slött, även om ingen av oss hade druckit massa alkohol. Det är något med själva dagen tror jag. Vi hade bestämt oss för att ta oss in till centrum även denna dag. Jag ville såklart spana in kyrkan och även hembygdsgården. Vi hade även sett reklam för en båttur på Siljan som vi var lite nyfikna på, plus att vi ville fota majstången "framifrån" och inte bara ha bilder från sidan, från platsen där vi satt dagen innan. Då syrrans cykel fått punktering tog vi beslutet att promenera in till centrum, och för att slippa den jättejobbiga backen ut från campingen så tog vi strandpromenaden. Enligt en beskrivning vi läst skulle det ta ca 30  min... För oss tog det ca 45 minuter att ta oss till kyrkan... Nu gick vi inte så jättefort och vi hade några fotostopp med. Strandpromenaden löper utmed Siljans strand hela vägen från campingen och in till Leksands centrum. Vi vek av strandpromenaden och gick upp till kyrkan. Lagom till att vi kom fram så var midsommardagens gudstjänst slut och det vällde ut människor ur kyrkan! Jag hade gärna kikat lite närmare på kyrkogården och gått in i kyrkan. Men, en i sällskapet var extremt kissnödig (inte jag), så det var bara att leta reda på en toalett.

Strandpromenaden
Utsikt från strandpromenaden
Leksands kyrka som ligger på udden mellan Österviken och Österdalälven är förmodligen Siljandalens äldsta kyrka. Kyrkans äldsta delar är från 1200-talet, men är troligtvis byggd över ett hedniskt tempel. Man har hittat rester av en stenåldersboplats och vikingagravar i närheten av kyrkan.

Kyrkan har byggts om och till under århundradena, och efter en brand 1709 utökades kyrkan med bl.a. koret, och pelare och bågar omformades. Kyrkans nuvarande exteriör är från 1715, och den karakteristiska lökkupolen restes i samband med denna återuppbyggnad av kyrkan. Leksands kyrka är en av Sveriges största landsortskyrkor med plats för 2 300 besökare. Intill kyrkan står en klockstapel, uppförd 1628. Klockstapeln har tre klockor.

Leksands kyrka, med den berömda lökkupolen
Kyrkogården intill kyrkan
Leksands kyrka med klockstapeln
Kyrkogården
Kyrkogården
Utmed den natursköna kyrkudden löper "Via Sacra" - en kort pilgrimsled som startar vid klockstapeln.

Via Sacra
Via Sacra
Via Sacra
Där uppe på kullen ligger kyrkogården
När toabesöket var avklarat tog vi beslutet att ta oss till kajen där M/S Gustaf Wasa ligger förtöjd. Vi hade sett reklam för att M/S Gustaf Wasa körde specialturer midsommarafton och midsommardagen. Jag försökte ringa och boka plats under midsommaraftonen, men det var ingen som svarade. Jag hade visserligen kunde lämnat ett meddelande, men vi bestämde att vi åker med om det finns plats. Och det fanns det. Planen var att äta lunch också, men det visade sig att "Dagens lunchalternativ" som vi spanat in, inte serverades på helger... Det andra som fanns på menyn, tyckte vi var lite i dyraste laget...

M/S Gustaf Wasa byggdes 1876 i Stockholm. M/S Gustaf Wasa var från början ett ångfartyg som trafikerade på Siljan och transporterade gods och passagerare. Båten har genomgått flera förändringar genom åren. Inför säsongen 1958 så gjordes M/S Gustaf Wasa om till motorfartyg och fick då sitt nuvarande namn. Innan hette båten S/S Gustaf Wasa. Hösten 1982 eldhärjades fartyget och efter en stor insamlingskampanj för att rädda fartyget så genomgick hon en totalrenovering. Den 1 juni 1984 återinvigdes hon, med ett utseende som en ångbåt, trots att hon drivs av diesel idag... Naturligtvis är M/S Gustaf Wasa K-märkt.

M/S Gustaf Wasa
M/S Gustaf Wasa
Kyrkbåt på Österdalälven
Vid inloppet till Österdalälven
Stranden vid campingen
Siljan
När vi var tillbaka på land efter två timmar till sjöss, var det bara att leta rätt på någonstans att äta. Nu var vi rejält hungriga. Klockan var 14.45 och vi hade inte käkat något sedan frukost. Syrran och C hade vid ett tidigare besök i Leksand käkat på ett thaihak, där maten var mycket god. C var sugen på att gå dit igen, så det gjorde vi. Det var mycket folk på plats, och det fanns inga platser utomhus, så vi fick sitta inomhus. Humöret sjönk alltmer, då vi var hungriga som bara den, och det tog rätt så lång tid att få maten. Till råga på allt så fick jag inte den rätten jag valde. Men, jag får väl skylla mig själv när jag beställde extra cashewnötter. Det tog ett litet litet tag innan jag upptäckte att det var fel rätt jag fått. Det jag reagerade på var att det inte alls var starkt, och då hade jag valt en stark rätt. Men, då maten jag fått var riktigt god och jag var gôrhungrig så meddelade jag inte jag fått fel. När vi sedan betalade berättade ägaren att det tar lite tid att få maten där då de gör varje rätt från grunden. Det är alltså inte bara att värma upp maten i en wokpanna... Dessutom var det ju väldigt mycket matgäster när vi kom dit!

Mätta och belåtna, gick vi sedan mot "Gropen" där vi ju firade midsommar dagen innan, för att fota majstången. Därefter var det Hembygdsgården som lockade. Ja C, och syrran var kanske inte så jättepepp, men jag ville gärna spana in stället.

Leksands majstång
Leksands majstång
Leksands hembygdsgårdar vid kyrkan har anor sedan 1899, då Jones Mats Persson, grundade "Leksands Etnografiska Museum" - Dalarnas äldsta hembygdsgård. Jones Mats lilla gård flyttades till dagens plats för hembygdsgården 1963, och kompletterades med ytterligare en gårdsanläggning och en mängd byggnader som samlats för att ge en pedagogisk bild av den i Leksand högt utvecklade timringskonsten. Anläggningen invigdes 1965. Idag finns här byggnader från flera århundraden. De många härbrena, där gårdens matförråd och värdeföremål förvarades, är samlade för att visa varierande form och utseende!

Hembygdsgården
"Gattu-stugu", uppförd 1791-1793.
"Gattu-stugu"
Vagnslider och stolphärbren
"Jones-stugan", uppfört på 1750-talet.
"Fäbodstuga", från 1600-talet.
Källarstuga. "Jones liss-stuga", uppfört under 1700-talet.
Efter att vi strosat omkring lite bland byggnaderna, var det dags att traska tillbaka till campingen, men vi passade på att besöka toaletten (som vi nyttjade på förmiddagen) innan vi började traska. Vi valde en annan väg tillbaka till campingen. Vi valde en parallellväg till den vi cyklade till och från centrum på midsommarafton.

Väl tillbaka på campingen bytte jag och syrran om till badkläder. Syrran hade bestämt att man minsann inte kan ha tillbringat midsommar i Dalarna, vid Siljan, utan att bada i Siljan. Problemet är dock att jag är världens badkruka. Men, jag hade redan innan vi lämnade Västergötland, bestämt mig för att jag skulle bada! C, valde dock att avstå. Första biten gick bra att kliva i sjön, men sedan tog det tillfälligt stopp för mig, men jag kom i snabbt. Snabbt för att vara jag. Och sedan ville jag faktiskt inte gå upp. Jag hade kunnat bada ett bra tag till. Men, klockan var nästan 18.00 och syrran och C skulle spela minigolf. Jag var dock alldeles för trött för denna aktivitet, så jag stannade kvar vid husbilen och läste istället. För att middagen inte skulle bli alltför sent, så tände jag grillen och förberedde så mycket jag kunde innan de kom tillbaka!

Jag tog mig i till slut. Det är inte så djupt som det ser ut.
Sitter på huk i vattnet!
Efter maten var det hård Yatzykamp mellan C och syrran, jag valde att fortsätta läsa. Jag hade kommit in i ett läsflow. Då vi var rädda för att det skulle bli oväder under natten så valde vi att packa in våra campingmöbler, ta in mattorna och "dra in" markisen.

Men, ovädret vi var rädda för dök aldrig upp. Så inför frukosten på söndagen så drog vi fram våra möbler igen och njöt av frukosten utomhus. När frukosten var uppäten var det dags att börja förbereda för hemfärden minsann. Men, i och med att vi fixat det mesta redan på kvällen innan, så kom vi iväg ganska tidigt.

Av själva hemresan minns jag inte så mycket. Jag tror jag sov mig igenom halva resan om inte mer! Jag vet dock att vi hade ett stopp i Vansbro då syrran ville till Lykobutiken där, sedan hade vi ett fikastopp alldeles intill Västerdalälven innan Dala Järna(?). Vi tankade husbilen i någon gudsförgjäten håla, och sedan käkade vi lunch i Nils Ferlins Filipstad!

Ovädret vi var rädda för att det skulle dyka upp under mötte vi på vägen hem, då det regnade ganska rejält vissa stunder!

Det här var en helt fantastisk midsommar. Jag kunde inte haft det bättre. Fantastiskt resesällskap. Underbart väder. Magnifikt midsommarfirande. Båttur på Siljan, även om vi var lite besvikna på maten... Grillning. Bad i Siljan. Campingliv. Husbil.

tisdag 28 juni 2016

Midsommar i Leksand! Del 1

I år firades midsommar i Leksand, Dalarna. Kan det bli mer svenskt än så? Min fina syster och hennes sambo frågade mig för ett tag sedan om jag skulle jobba under midsommar eller om jag ville följa med dem till Leksand med husbilen och fira midsommar? I år hade jag tur som inte skulle jobba midsommar, så jag tackade ja till erbjudandet.

Strax innan avfärd!
Bästa resesällskapet!
Vi åkte norrut på torsdagen den 23 juni. Vi kom iväg lite senare än planerat, men efter stopp i Åmål där vi köpte briketter, på Biltema i Karlstad och så ett lunchstopp strax utanför Karlstad, så kom vi till slut upp till Leksand och vi styrde direkt mot Leksand Strand - campingen vi skulle bo på. I samband med incheckningen hyrde jag en cykel, så jag skulle slippa gå in till midsommarfirandet. När vi installerat oss på vår plats så tog vi det lugnt innan vi tände grillen för att fixa middagen. Mätta och belåtna tog vi oss sedan en liten promenad på campingen. Det är ju ett måste att utforska campingen när man besöker den för första gången. Syrran passade även på att testa vattentemperaturen i Siljan. Hon valde dock att bara doppa tårna...

Här ska vi bo i tre nätter!
Infarten till campingen.
Ett av campingområdena.
Receptionen
Vi är på plats!
Vår "gata"
Siljan i kvällsljus!
Efter frukosten på midsommarafton, som intogs utanför husbilen, så tog vi och cyklade in till Leksands centrum. Syrran skulle köpa mer jordgubbar och så skulle vi fixa något att äta i samband med midsommarfirandet på kvällen. Innan vi, och med vi så menar jag syrran och C gick in på Coop för att handla så tog vi en fika i ett trädgårdscafé precis intill Österdalälven. Det blev en supergod glass - "Kladdis", som innehöll tre kulor vaniljglass, kladdkakebitar, chokladsås och jordgubbar. Vi tog en promenad i city innan syrran och C gick och handlade. Det blev självklart ett besök på turistbyrån också. Jag måste ju se hur det ser ut på andra ställen!

Hyrcykeln. Oväxlad och allt!
Trädgårdscaféet Udden
Kladdis!
Njuter av den goda glassen.
Leksands klockspel, i parken där trädgårdscaféet ligger.
Majstångsplatsen.
Tillbaka på campingen fixades midsommarlunchen till. Och tydligen måste man äta färskpotatis, matjessill, gräddfil och gräslök. Fast syrran som inte äter fisk åt rostbiff och potatissallad istället. Till efterrätt blev det rulltårtebakelse med jordgubbar och grädde. Vi tog det lugnt under eftermiddagen så att vi skulle orka med midsommarfirandet som skulle börja 19.45, med smygstart kl. 19.00. Vi tog det lite väl lugnt på eftermiddagen så det blev lite halvstressigt med att fixa kvällsmaten - som bestod av baguetter med valfri fyllning, för att sedan trampa ner mot centrum igen.

Midsommarlunchen
Midsommarefterrätten
Vi hittade till "Gropen" där midsommarfirandet äger rum utan några större problem. Midsommarfirandet i Leksand sägs vara Sveriges största med upp till ca 25- 30 000 personer på plats! Här finns Sveriges största majstång, som är 26 meter hög/lång. Stången väger 400 kg, så att resa den görs inte i en handvändning. Det var en helt underbar kväll i "Gropen", med många besökare, musikunderhållning, majstångsresning, ringdans och fantastiskt väder.

Materialet till majstången kommer!
Majstångsresning
Majstångsresning
Majstångsresning
Majstångsresning
Majstången är rest!
Midsommarfirandet avslutades med dans kring stången.
Fortsättning följer... Inlägget är redan tillräckligt långt...